Gratis kerstboom

Zelf kestboomzagen op de Veluwe

Op verschillende data in december kunnen bezoekers van Het Nationale Park De Hoge Veluwe hun eigen dennenboom (grove den) uitzoeken en mee naar huis nemen. Geïnteresseerden slaan twee vliegen in één klap: ze hebben een unieke, echte dennenboom in huis en helpen de natuur in het Park een handje. De dennenbomen groeien namelijk op de unieke, open stuifzandgebieden van het Park. Wanneer de bomen daar niet verwijderd worden, zal dit bijzondere landschap dichtgroeien en verdwijnen.

Praktische informatie
Bezoekers van Het Nationale Park De Hoge Veluwe kunnen op 10, 14, 17 en 21 december 2011 een grove den uitzoeken en deze zelf omzagen. Dit is alleen op deze dagen mogelijk tussen 10.00 en 15.00 uur. Geïnteresseerden kunnen zich op één van de bovenstaande data melden bij het Bezoekerscentrum van het Park voor een bewijs dat ze kunnen meenemen naar de plek in het Park waar de boompjes staan. De dennenboom mag gratis mee naar huis worden genomen; enkel de entree voor het Park dient te worden betaald (volwassenen € 8 per persoon en kinderen tot 12 jaar € 4 per persoon). Zagen zijn beschikbaar en er zijn vrijwilligers van de Vereniging Vrienden van De Hoge Veluwe aanwezig die kunnen assisteren.

Help de natuur
Wie zijn eigen boompje komt omzagen in het Park helpt ook de natuur een handje. De dennenbomen groeien namelijk op de unieke, open stuifzandgebieden van het Park. Wanneer de bomen daar niet verwijderd worden, zal op den duur dit bijzondere landschap dichtgroeien en verdwijnen. De grove den is een pionier–boomsoort. Dit betekent dat hij zich gemakkelijk verspreidt. Open terreinen zoals zandige korstmosvlakten zullen daarom als eerste begroeid raken met dennen. Voor veel zeldzame korstmossen en diersoorten zoals de blauwvleugelsprinkhaan, tapuit en zandhagedis zijn deze open terreinen van direct levensbelang. Wanneer zich er een (dennen)bos ontwikkelt, zullen ze verdwijnen. Het Nationale Park De Hoge Veluwe zet zich sinds haar oprichting in om met consistent natuurbeheer landschaptypen in stand te houden. Het Park wordt daarbij onder andere geholpen door vele vrijwilligers van de Vereniging Vrienden van De Hoge Veluwe, zoals de dennenscheerders die de heide- en zandige terreinen vrijhouden van dennen.

Meer informatie: Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe

Update 7 december: Het gratis zagen van de kerstboom haalt zelfs het nieuws. Kijk onder andere op nu.nl.