Groene zaterdag

Morgen is het de eerste zaterdag na sinterklaas, traditioneel de dag waarop de meeste kerstbomen worden verkocht. In plaats van de zwarte zaterdag in juli is dit de groene zaterdag van december.
Als je morgen dan op jacht gaat naar een mooie kerstboom, waar kan je dan het beste naar toe?
Speciaal voor deze drukke dag maakten wij een verkort overzicht met de beste deals. Het overzicht is opgesplitst in 3 onderdelen: Nordmann bomen, overige bomen en zelf zagen.
Gezien de populariteit van de Nordmann, hebben wij voor deze categorie ook onderverdeling gemaakt in 3 formaten.

Voor bepalen van de beste aanbieding zijn we uitgegaan van prijzen die morgen (10 december) nog geldig zijn en geen speciale voorwaarden hebben. Om deze reden zijn de volgende aanbieding voor normale prijs berekend:
– De aanbieding van IKEA waarbij de boom slechts €1,- kost, heeft als speciale voorwaarde dat je €20,- betaald en daarvoor een boom en een waardebon van 19,- krijgt. Aangezien de bon alleen tussen 9 en 29 januari gebruikt kan worden, telt deze in de vergelijking als €20,-
– De aanbieding van Praxis waarbij je tot 50% korting krijgt met je Airmiles, werkt alleen als je voldoende Airmiles hebt gespaard. Dit zal lang niet voor iedereen gelden, waardoor ook deze voor de normale prijs worden meegenomen.
De complete vergelijking is gebasseerd op ons overzicht van 78 prijzen.

Nordmann

De Nordmannspar is de populairste kerstboom van de laatste jaren. Mede dankzij het beperkte naaldverlies is deze boom in steeds meer huizen te vinden met kerstmis. De bomen hebben vrij lang nodig om een gemiddelde lengte van 175 cm te bereiken, namelijk 8 tot 10 jaar. Hierdoor zijn de bomen ook vrij prijzig. In 2011 bedraagt de gemiddelde prijs van een Nordmann €28,-, als we daar de prijzen van online winkels bij doen is dat zelfs €35,-.
Omdat iedereen zijn eigen voorkeur heeft qua hoogte, hebben we de Nordmannen in de 3 verschillende maten gescheiden.

  • Klein (100 – 150 cm)
    De beste prijs voor een kleine Nordmann is krijgen bij Gamma. Daar betaal je €13,95 voor een boom die tussen de 125 en 150 cm is. Mocht je echter een iets grotere boom ook geen probleem vinden, dan krijg je voor €1,- meer bij Albert Heijn een boom die maximaal 170 cm is.
  • Gemiddeld (150 – 200 cm)
    Dit is de meest verkochte maat. De beste prijs vonden wij bij Life and Garden, waar je voor een Nordmann van minimaal 180 cm slechts €19,95 betaald. De prijs ligt €8,- onder het gemiddelde en is daarbij volgens ook de beste aanbieding van Nederland.
  • Groot (200 – 250 cm)
    Naast de kleine categorie, wint Gamma ook bij de grote maten. Een Nordmann van 200 tot 250 cm kost daar €32,95.

Overige bomen

Onder de overige bomen vallen onder meer de fijnspar en servische spar. Vooral de fijnspar wordt nog steeds veel verkocht en wordt door sommige ook wel de originele kerstboom genoemd. Nadeel van deze bomen is dat de naalden vrij snel uit kunnen vallen, maar omdat ze snel groeien zijn wel een stuk voordeliger.
De beste aanbieding vonden wij bij Hornbach. Daar betaal je voor een fijnspar van 200 tot 250 cm slecht €9,99.

Zelf zagen

Tot slot de categorie die steeds populairder wordt; het zelf zagen van een kerstboom. Vooral deze zaterdag (10 december) is het mogelijk om zelf je boom om te kappen, zagen of uit te graven. Wij bekeken in totaal 9 locaties waar je zelf aan de gang kan.
De goedkoopste locaties zijn Vlieland en Terschelling, daar is het namelijk gratis. Voor veel mensen zal dit echter toch te ver zijn. De gemiddelde prijs van het zelf zagen is €8,-, je kan in ons overzicht zelf kijken, welke locatie het dichtst in de buurt is.