Kerstbomen dit jaar niet duurder

Ondanks de schaarste van de kerstbomen en de btw verhoging, zijn dit jaar de prijzen van kerstbomen voor het eerst in jaren niet verhoogd.
Vorige week begon bij een aantal bouwmarkten en tuincentra de verkoop al. Iets vroeger dan de vorige jaren, meestal begint de verkoop van kerstbomen pas de eerste dag of weekend na Sinterklaas. Omdat Sinterklaas dit jaar echter midden in de week viel, is de verkoop op 1 december van start gegaan.
‘Wij hebben denk ik al enkele tienduizenden kerstbomen verkocht’, zegt algemeen directeur Harm-Jan Stoter van Intergamma in de Trouw, winkeliersvereniging van de bouwmarkten van Gamma en Karwei. In totaal verwacht hij dit jaar zo’n 140.000 bomen te verkopen, plus een hele voorraad aan kerstballen en andere versiering. ‘Op de dag na Sinterklaas is het altijd het drukst. Een groot deel van de mensen die voor Sinterklaas al een boom gekocht heeft, zal deze waarschijnlijk pas op of na 6 december op tuigen.’

De beste aanbiedingen

Als je één van deze dagen op jacht gaat naar een mooie kerstboom, waar kan je dan het beste naar toe?
Speciaal voor deze drukste tijd maakten wij een verkort overzicht met de beste deals. Het overzicht is opgesplitst in 3 onderdelen: Nordmann bomen, overige bomen en zelf zagen.
Gezien de populariteit van de Nordmann, hebben wij voor deze categorie ook onderverdeling gemaakt in 3 formaten.

Voor bepalen van de beste aanbieding zijn we uitgegaan van prijzen die vandaag en morgen (nog) geldig zijn en geen speciale voorwaarden hebben. Om deze reden zijn de volgende aanbieding voor normale prijs berekend:
– De aanbieding van Makro waarbij de boom gratis is, is duidelijk de voordeligste aanbieding. Er gelden echter 2 voorwaarden; ten eerste moet je een Makro pas hebben en ten tweede, betaal je €24,99 en daarvoor ontvang je een boom en een waardebon van 24,99. Aangezien de bon alleen tussen 2 en 31 januari gebruikt kan worden, telt deze in de vergelijking als €24,99,-
– De aanbieding van IKEA waarbij de boom slechts €1,- kost, heeft als speciale voorwaarde dat je €20,- betaalt en daarvoor een boom en een waardebon van 19,- krijgt. Aangezien de bon alleen tussen 7 en 27 januari gebruikt kan worden, telt deze in de vergelijking als €20,-
– De koringsacties van Praxis en Albert Heijn waarbij je korting krijgt met je Airmiles, werkt alleen als je voldoende Airmiles hebt gespaard. Dit zal lang niet voor iedereen gelden, waardoor ook deze voor de normale prijs worden meegenomen.
De complete vergelijking is gebaseerd op ons overzicht van 106 prijzen.

Nordmann

De Nordmannspar is de populairste kerstboom van de laatste jaren. Mede dankzij het beperkte naaldverlies is deze boom in steeds meer huizen te vinden met kerstmis. De bomen hebben vrij lang nodig om een gemiddelde lengte van 175 cm te bereiken, namelijk 8 tot 10 jaar. Hierdoor zijn de bomen ook vrij prijzig. Net als in 2011 bedraagt in 2012 de gemiddelde prijs van een Nordmann €28,-, als we daar de prijzen van online winkels bij doen is dat zelfs €35,-.
Omdat iedereen zijn eigen voorkeur heeft qua hoogte, hebben we de Nordmannen in de 3 verschillende maten gescheiden.

  • Klein (100 – 150 cm)
    De beste prijs voor een kleine Nordmann is krijgen bij Gamma. Daar betaal je €12,95 voor een boom die tussen de 125 en 150 cm is. Gamma won vorig jaar ook al in deze categorie en dit jaar is de boom zelfs €1,- goedkoper.
  • Gemiddeld (150 – 200 cm)
    Dit is de meest verkochte maat. De beste prijs vonden wij bij GroenRijk, waar je voor een Nordmann van 150-175 cm slechts €14,99 betaald. De prijs ligt €13,- onder het gemiddelde en is daarbij volgens ook de beste aanbieding van Nederland.
  • Groot (200 – 250 cm)
    Bij de grote bomen, wint dit jaar Praxis. Een Nordmann van 200 tot 225 cm kost daar €29,95. En met de actie van Shell kan je daar bovenop nog tot 30% korting krijgen.

Overige bomen

Onder de overige bomen vallen onder meer de Fijnspar en Servische spar. Vooral de Fijnspar wordt nog steeds veel verkocht en wordt door sommige ook wel de originele kerstboom genoemd. Nadeel van deze bomen is dat de naalden vrij snel uit kunnen vallen, maar omdat ze snel groeien zijn wel een stuk voordeliger.
De beste aanbieding vonden wij net als vorig jaar bij Hornbach. Daar betaal je voor een fijnspar van 150 tot 200 cm slecht €9,99.

Zelf zagen

Tot slot de categorie die steeds populairder wordt; het zelf zagen van een kerstboom. Vooral deze zaterdag (8 december) is het mogelijk om zelf je boom om te kappen, zagen of uit te graven. Wij bekeken in totaal 8 locaties waar je zelf aan de gang kan.
De goedkoopste locatie is Terschelling, daar is het namelijk gratis. Voor veel mensen zal dit echter toch te ver zijn. De gemiddelde prijs van het zelf zagen is €8,-, je kan in ons overzicht zelf kijken, welke locatie het dichtst in de buurt is.