Heel wat kerstbomen verkocht vóór Sinterklaas

Al voor Sinterklaas stond in sommige huizen de kerstboom al opgetuigd. Vorige week begon al de jaarlijkse kerstbomenverkoop. Verspreid over het hele land zijn de eerste sparren inmiddels aan de man gebracht.

‘Wij hebben denk ik al enkele tienduizenden kerstbomen verkocht’, zegt algemeen directeur Harm-Jan Stoter van Intergamma, winkeliersvereniging van de bouwmarkten van Gamma en Karwei. In totaal verwacht hij dit jaar zo’n 140.000 bomen te verkopen, plus een hele voorraad aan kerstballen en andere versiering. ‘Op de dag na Sinterklaas is het altijd het drukst. Een groot deel van de mensen die voor Sinterklaas al een boom gekocht heeft, zal deze waarschijnlijk pas op of na 6 december op tuigen.’

Ook tuincentrum Intratuin, dat meer dan 50 vestigingen in Nederland heeft, zegt al een flink aantal kerstbomen te hebben verkocht. Vooral de Deense Nordmann-spar is populair omdat die weinig naalduitval heeft. In voorgaande jaren is de verkoop van kerstbomen afgenomen. Vorig jaar verkocht Intratuin er 100.000, 65.000 minder dan in 2010, aldus een woordvoerster van het bedrijf. Intratuin heeft ook kunstkerstbomen in de winkel staan. Die werd vorig jaar eveneens minder verkocht, maar de gemiddelde kunstkerstboom gaat dan wel 5 tot 10 jaar mee.

Hoewel kunstbomen over het algemeen iets duurder zijn, kiezen toch steeds minder mensen voor een echte kerstboom. Uit gegevens van onderzoeksbureau GfK blijkt dat het percentage kopers van een naaldboom in de afgelopen 10 jaar bijna is gehalveerd (van 39,1 procent in 2001 tot 22,8 procent in 2011). Met name jongeren prefereren de gemakken van een kunstboom; ouderen blijven in veel gevallen nog trouw aan het traditionele kweekproduct. Inmiddels heeft 53 procent van alle huishoudens in Nederland een kunstexemplaar, aldus GfK.

Bron: Trouw