Kerstboom voor 1 piek nekt straatverkopers

Kerstboom voor 1 piek IKEA
Een kerstboom was nog nooit zo goedkoop als nu. Supermarkten, bouwmarkten en tuincentra stunten met prijzen om met goedkope kerstbomen klanten binnen te halen. Zelfstandige verkopers van kerstbomen zien hun jaarlijkse winsten verdampen.


Een kerstboom voor 1 piek? Het kan. Meubelreus Ikea stunt met spotgoedkope Nordmanns. Er zit wel een Zweeds addertje onder het gras: je moet 20 euro betalen, en krijgt daarna 19 euro terug die je – uiteraard – bij Ikea zelf moet besteden. De ene euro die je voor de boom betaalt, schenkt Ikea ook nog eens aan Natuurmonumenten.

Het is niet de enige plek waar je voor een prikkie een boom kunt halen. Ook Intratuin past de truc toe: koop een boom voor 24,95 euro, waarna je een cheque van 20 euro terugkrijgt. Te besteden bij Intratuin.

Vroeger konden kerstboomverkopers een aardig centje bijverdienen, maar nu hebben de supermarkten, bouwmarkten en tuincentra de markt overgenomen.

In Nederland worden dit jaar naar verwachting twee miljoen echte kerstbomen verkocht. Siem Geraerts van de Vereniging Nederlandse Kerstbomenkwekers vermoedt dat de bomen van Ikea al veel eerder zijn gerooid en wellicht minder lang mooi blijven. ‘Het zijn vast geen Nederlandse,’ zegt hij. ‘Die van onze leden zijn vers van het veld. Je hebt al een Nordmann voor 10 euro.’ Ikea kon dit weekend niet reageren.

Lees het hele artikel op: AD.nl