Morgen op tv: Wat kost een kerstboom?

kerstboom prijs

De dag na Sinterklaas is het weer zover; iedereen gaat massaal een kerstboom kopen. En die heb je in allerlei soorten en maten. Je hebt blauwsparren, Nordmann-sparren, fijnsparren en Servische-sparren.
In deze aflevering van KVW: De Rekenkamer (donderdag 5 december, 20.25 uur, Nederland 3) kijken we naar de kosten van een kerstboom.

In totaal worden er in Nederland elk jaar zo’n 3 miljoen kerstbomen verkocht en het liefst betalen ze daar zo min mogelijk voor. De prijzen variëren van €1 tot €100. En dat voor een boom die soms wel 12 jaar heeft gegroeid. De Rekenkamer dompelt zich onder in kerstsferen en zoekt uit wat een kerstboom nou precies mag kosten.

Jaïr Ferwerda reist af naar kerstbomenland Denemarken en ontdekt dat je dankzij klonen binnenkort elk jaar exact dezelfde nieuwe boom kunt kopen. Zo weet je in ieder geval zeker dat die ook dit jaar weer in je auto past.

In de Belgische Ardennen rooit Sander de Kramer reusachtige kerstbomen waar gemeentes soms wel 10.000 euro voor betalen.

Sofie van den Enk doet inkopen op een reusachtige kerstmarkt en ontdekt dat een beetje versiering al gauw duurder is dan je boom.

Stefan Stasse leert van wiskunde meisje Ionica Smeets een wiskundige formule waarmee je uit kan rekenen hoeveel versiering je nodig hebt voor je boom. En hij ontdekt dat je het beste in Rusland en Engeland je kerstboom kunt kopen als je de allermooiste wilt hebben.

KVW: De Rekenkamer, donderdag 5 december om 20.25 uur op Nederland 3.

Bron: Persbericht KRO