Kerstbomen Gouda en IJsselstein bij 11 mooiste in de wereld

Kerstboom GoudaDe kerstboom op de Markt in Gouda en de met lichtjes versierde zendmast bij IJsselstein zijn opgenomen in de lijst van de elf mooiste kerstbomen ter wereld. De lijst is aangelegd door de internationale nieuwsblog Huffington Post.

‘Een mooie opsteker. Grandioos,’ reageert Matthé van Oostrom, bestuurslid van Gouda bij Kaarslicht. ‘Je organiseert het evenement mede vanwege de promotie van Gouda. Daar helpt dit uitstekend bij.’

Zijn voorzitter, Piet Zuijdwijk, is al evenzeer in zijn nopjes. ‘Niet alleen op die lijst staan, maar dan ook nog met zo’n prachtige foto,’ zegt hij doelend op de kiek die ANP-fotograaf Koen van Weel maakte op vrijdag 13 december, vanaf de toren van de St.-Janskerk.

Kerstboom IJsselsteinHet is niet de enige Nederlandse kerstboom in het rijtje. Ook de van lampjes voorziene zendmast bij IJsselstein prijkt op de lijst van de Huffington Post, zelfs op een hogere plek dan de boom in Gouda.

De Huffington Post geldt als een gerenommeerde nieuwssite/blog. De ‘HuffPost’ werd in 2009 door het tijdschrift Time uitgeroepen tot een van de 25 beste blogs van het jaar. De Britse zondagskrant The Observer noemde de site in 2008 de machtigste blog ter wereld. Een telling uit 2008 leert dat de Huffington Post in dat jaar 8,9 miljoen unieke bezoekers trok.

Dat betekent dat het lijstje met kerstbomen, waarop de door Gouda’s Noorse zusterstad Kongsberg geschonken boom, door mogelijk miljoenen bezoekers wordt bekeken. ‘Dat is toch geweldig,’ zegt Van Oostrom. Of het volgend jaar tot nog meer bezoekers voor het kerstboomfeest Gouda bij Kaarslicht leidt, durft Zuijdwijk niet te voorspellen. ‘We doen het al elk jaar beter dan het jaar daarvoor. Maar kwaad doet het Gouda zeker niet.’

Kerstboom Rio de JaneiroDe Huffington Post zet de kerstboom in het Braziliaanse Rio de Janeiro op nummer 1. Daaronder staan de nationale kerstboom in de Amerikaanse regeringsstad Washington, dan volgen de bomen in Madrid, Oslo, IJsselstein, Praag, Dortmund, Straatsburg en dan New York en Gouda. Hoe de rangschikking tot stand is gekomen, meldt de website niet.

Bronnen:
AD.nl
Huffington Post