Je eigen kerstboom zagen of graven

2044890_fullimage_07-12-2013_omzagenbomen_528x296
Het wordt elk jaar steeds populairder; het bos in trekken en dan met een zaag of schep als materiaal een mooie kerstboom uitzoeken.
Zowel bedrijven als natuurorganisaties springen graag in op de toenemende vraag. Sinds eind november kan je al een kant en klare kerstboom bij het tuincentra of bouwmarkt halen. Vanaf dit weekend is het ook weer mogelijk een verse boom uit het bos te halen.
Zo kan je vanaf vandaag terecht bij het Nationale park De Hoge Veluwe. Op vijf dagen in december mogen bezoekers daar gratis een mooie boom in het bos uitzoeken en omzagen. Je betaalt alleen de entree tot het park. Naast het feit dat het natuurlijk erg speciaal is om met de kerst een zelf afgezaagde grove den in huis te hebben, help je de natuur ook een handje! De dennenbomen in het Park groeien namelijk op de unieke, open stuifzandgebieden van het Park. Als de bomen daar niet verwijderd worden, zal op den duur dit bijzondere landschap dichtgroeien en verdwijnen.

Op sommige locaties is de vraag zelfs al te groot. Zo is het zelf kerstbomen zagen of uitgraven in de bossen van Staatsbosbeheer bij Baarn een beetje slachtoffer van het eigen succes. Afgelopen 2 jaar moesten de boswachters uitwijken naar Austerlitz en ook daar is het aanbod geschikte sparren maar magertjes
“Daarom maken we ook geen reclame”, zegt beheerder Rein Berends. Het romantische kerstboom kappen in de Vuursche bossen trekt jaarlijks zeker duizend mensen. “Maar ons publiek wil het niet te makkelijk. Ze willen een eind het bos in. Sjouwen, de bagger in.” Het is dan ook nog niet bekend of het dit jaar wel door gaat.

abies_nordmann_Kerstbomentekoop
Wil je wel zagen of graven, maar heb je bijvoorbeeld liever een Nordmann of Fijnspar. Er zijn ook steeds meer bedrijven waarbij je op hun land een kerstboom mag omhakken of scheppen. Zo kan je bijvoorbeeld sinds 1 december terecht bij kerstboom kwekerij Van Zijl in Bunnik en vanaf vandaag ook bij Landgoed Duivenvoorde in Voorburg.

Bekijk alle bekende locaties en bijhorende data en prijzen op ons overzicht met prijzen van zelf zagen en graven.