Kerstbomentest EditieNL

Kerstbomen waren nog nooit zo goedkoop. Ikea had ze zelfs voor een euro. Editie NL is benieuwd: is zo’n stuntboom net zo goed als een dure spar van de kweker? Nou, nee!

Drie weken lang hebben vijf kerstbomen de redactie van Editie NL gesierd. De goedkoopste boom van Ikea was slechts een euro. De duurste kwam van een echte kweker en kostte 50 euro.

Het nieuwe jaar is begonnen; hoog tijd dus om de balans op te maken. Hoe staan (of liggen) de bomen er na al die tijd bij?

De geteste bomen
Kerstboomkweker Leo Veenbrink en boswachter Marcel Kwant hebben de volgende bomen van kluit tot piek kritisch geïnspecteerd:

1. Ikea-boom – zonder kluit. Prijs: 1 euro (De boom kost 20 euro, maar je krijgt 19 euro terug die je vervolgens wel weer bij de meubelreus moet uitgeven)
2. Boom van Intratuin – zonder kluit. Prijs: 4,95 euro (De boom kost 24,95 maar je krijgt 20 euro tegoed van Intratuin)
3. Albert Heijn-boom – met kluit. Prijs: 26,95 euro
4. Boom van kweker – met kluit. Prijs: 40 euro.
5. Boom van kweker – zonder kluit. Prijs: 50 euro.

De uitslag
De kerstbomenjury komt na een uitvoerige inspectie tot de volgende conclusie:

De winnaar: de boom van de kweker met kluit (40 euro)
Juryoordeel: “Het is de duurste boom en dat is te zien. De vorm is beter dan de rest, hij is groener, maar de spar is ook flink uitgedroogd. Deze boom kun je zeker houden. Of-ie het overleeft, is de vraag.”
2e plek: de boom van de kweker zonder kluit (50 euro)
Juryoordeel: “De boom is flink opgedroogd. Het is een echte natuurboom, maar na wekenlang in een warme ruimte is hij niet mooi meer. De naalduitval is flink.

3e plek: Albert Heijn-boom (26,95 euro)
Juryoordeel: “Deze boom is erg opgedroogd en van slechte kwaliteit. Hij is ook een beetje gelig aan het worden. De naalden vallen er continu af. Het is niet zo’n mooie boom. Hier worden mensen niet vrolijk van. Snel de deur uit met deze boom.”

4e plek: Intratuin-boom (4,95 euro)
Juryoordeel: “Oei, oei, oei, oei, wat is deze boom uitgedroogd. De boom staat flink scheef, je ziet dat-ie weinig water heeft gehad. Aan de onderkant is de spar ook uitgedroogd en kaal.”

Verliezer: Ikea-boom
Juryoordeel: “De boom is wild, heeft veel pieken en is erg droog. Je ziet dat het een koopje is. Absoluut geen mooie boom.”

Conclusie
Goedkoop is duurkoop. Wie een boom wil die niet kaal wordt, groen blijft én ook na twee weken nog recht staat, kan beter een boom halen bij een echte teler dan een goedkope boom. Een stuntboom maakt je even blij, maar die blijdschap is van korte duur.

Bron: Editie NL