Vanaf zaterdag brandt de ‘grootste kerstboom’ weer

grootste kerstboom
Ook dit jaar zal de zogenoemde grootste kerstboom te wereld weer te zien zijn. Zaterdag 13 december worden de lampjes van de zendmast weer aangestoken. Deze keer zal dit zijn onder muzikale begeleiding van Antje en Romy Monteiro.

De ruim 366 meter hoge zendmast is met de lampen tot tientallen kilometers in de omtrek zichtbaar en blijft tot en met 6 januari 2015 branden. De Gerbrandytoren in IJsselstein zal dit jaar voor de zeventiende keer omgetoverd worden in een kerstboom. Ton Westland bedacht de kerstboom in de Gerbrandytoren in 1990 samen met zijn broer. Ze kregen het voor elkaar om in 1992 de lampjes voor het eerst aan te krijgen. Sinds 2002 gebeurt dit met gloeilampen.

De stroomrekening is altijd één van de grootste kostenposten. Om op deze kosten te besparen wil de Stichting Kerstboom volgend jaar overstappen op LED-verlichting. Dat vergt dan een eenmalige grote investering in nieuwe lampen en andere bekabeling. Zoals elk jaar was het ook dit jaar weer spannend of de boom ontstoken zou kunnen worden. Op dit moment 96 procent van de begroting gedekt. De kosten, circa 65.000 euro, worden betaald door bedrijven en particulieren. Je kan hier zelf nog steeds een steentje aan bijdragen via grootstekerstboom.nl.