Kerstbomenverkoop neem af, koopjesjacht neemt toe

Bron foto: HVNL.nl

Bron foto: hartvannederland.nl

Kerstboomverkopers zien hun verkopen dit jaar naar verwachting licht teruglopen omdat veel mensen al een kunstboom in de woonkamer hebben staan.
De Vereniging voor Nederlandse Kerstbomenkwekers (VNK) denkt dat er deze decembermaand een kleine 2 miljoen ‘echte’ bomen afgezet kunnen worden. Dat is iets minder dan de circa 2,1 miljoen van vorig jaar.

Probleem is dat mensen die de afgelopen jaren een kunstexemplaar in huis hebben gehaald, nu minder geneigd zijn weer een ‘echte’ aan te schaffen.

Gerard Krol, voorzitter van de VNK, spreekt liever van een ‘stabilisatie’ van de markt. Hij heeft de indruk dat vrijwel iedereen die een kunstboom wil, inmiddels is voorzien. Ook signaleert hij dat sommige kunstboomfamilies toch weer behoefte hebben aan een traditionele nordmann-, omorika- of fraserspar.

Bron: Nu.nl

Ondanks de verwachting dat de kerstbomenverkoop iets zal teruglopen, waren er vooral gisteren een hoop mensen op de been om een kerstboom te kopen. Bij tuincentra en andere winkels die bomen verkopen, stonden lange rijen. Vooral bij IKEA was het raak. Bij verschillende vestigingen stonden rijen tot soms meer dan een uur lang om in aanmerking te komen voor een kerstboom van 1 euro.. Volgens berichten op Twitter resulteerde dat hier en daar zelfs tot scheldpartijen.
Ook bij Intratuin was er hier en daar ondanks de uitgebreide keuze een kleine teleurstelling. De afgelopen jaren was er bij de Intratuin een voucheractie, min of meer vergelijkbaar met IKEA. Intratuin heeft dit jaar deze actie echter niet meer.
De algehele kerstbomenverkoop gaat dan misschien iets afnemen, de jacht op goedkope kerstbomen is alleen maar heviger geworden.