Kerstbomen wéér groter dan vorig jaar

Het is een trend die al even aan de gang is en ook dit jaar zal het niet anders zijn; de kerstboom is dit jaar gemiddeld weer groter dan vorig jaar. Vooral de kerstbomen van meer dan 2 meter worden steeds meer verkocht. Vorig jaar was 10 tot 15 procent van de verkochte kerstbomen 2 meter of langer. Volgens voorzitter Gerard Krol van de Vereniging voor Nederlandse Kerstbomenkwekers (VNK) loopt dit aantal dit jaar op naar maar liefst 20 procent.

Een relatief nieuwe trend is dat er ook een tweede kleinere kerstboom bij wordt gekocht. Deze kerstboom komt bijvoorbeeld in een kinderkamer of hal te staan.

De populairste kerstboom blijft, ondanks de hogere prijs, de Nordmann. Belangrijkste reden hiervoor is dat deze boom relatief gezien zijn naalden langer vasthoudt. Hierdoor is de kans groter dat de boom niet alleen met Kerst mooi is, maar misschien zelfs nog met Driekoningen.

De Vereniging Nederlandse Kerstbomenkwekers verwacht een stijging in de verkoop van 5 procent ten opzichte van vorig jaar. Dat zou het totaal verkochte aantal bomen op 2,7 miljoen brengen. De droge zomer heeft in elk geval niet gezorgd voor een slechtere kerstbomenoogst. Volgens Gerard Krol is de oogst, mede dankzij een natte augustus en september, goed te noemen.